Téma, ktorá len pár týždňov po predčasných voľbách rozvírila vlny politickej scény a mobilizuje ľudi do ulíc, v prvom čítaní prešla. Web Aktuality.sk prehľadne v bodoch vypísal, čo všetko sa má meniť.

 

ČO VŠETKO MENÍ NOVELA TRESTNÉHO ZÁKONA?

  • Ruší Úrad špeciálnej prokuratúry. Prokurátori majú prejsť na generálnu prokuratúru, ich prípady zasa na krajské prokuratúry.
  • Uprednostňuje tresty domáceho väzenia, peňažné tresty, umožňuje uložiť ako samostatný trest zákaz činnosti. Do domáceho väzenia môže prejsť aj už odsúdený páchateľ po odpykaní tretiny trestu, ak zvyšok trestu je menej než päť rokov.
  • Výrazne znižuje tresty za majetkovú a ekonomickú trestnú činnosť a aj za korupciu. Horná hranica sa vo väčšine prípadov posúva na maximálne desať rokov väzenia. Za machinácie pri verejnom obstarávaní so spôsobenou značnou škodou – teda takou, ktorá prevýši 350-tisíc eur už napríklad páchateľovi nehrozia dva až osem rokov, ale len jeden až šesť rokov vo väzení. Pri škode do 350-tisíc eur hrozí len trest odňatia slobody na šesť mesiacov až dva roky. Pri škode veľkého rozsahu, teda dnes nad 133-tisíc eur by teraz páchateľovi hrozilo sedem až dvanásť rokov. Po novom musí byť škoda viac ako 700-tisíc eur a trest sa znižuje na tri až desať rokov.
  • V prípade korupcie generálny prokurátor Maroš Žilinka avizoval legislatívne úpravy.
  • Sprísňuje podmienky pre trest prepadnutia majetku len na prípady, kde bol páchateľ odsúdený na doživotie, alebo dostal trest za zločin, ktorým spôsobil škodu veľkého rozsahu alebo získal alebo sa snažil získať majetok veľkého rozsahu. Aj tam ale súd musí prihliadať na to, či je taký trest primeraný pre páchateľa a jeho rodinu. Ak páchateľ škodu uhradí v celom rozsahu, majetok mu neprepadne.
  • Menia sa okolnosti pre zastavenie trestného stíhania. Doteraz muselo byť nepochybné, že sa skutok nestal, nie je trestným činom alebo že ho nespáchal obvinený. Podľa nových pravidiel prokurátor stíhanie zastaví, ak je dostatočne odôvodnený záver, že sa skutok nestal, nie je trestným činom alebo ho nespáchal obvinený.
  • Podozrivý má podľa novely práva a povinnosti obvineného, ako aj právo na obhajobu v plnom rozsahu.
  • Súd bude môcť odmietnuť obžalobu, ak prokurátor nepredloží úplné spisy vrátane všetkých dôkazov z prípravného onania, alebo ak zistí, že spolupracujúcej osobe boli poskytnuté nezákonné benefity.