Veľkomesto ako Bratislava, ktoré má státisíce obyvateľov, potrebuje aj kvalitnú dopravnú obsluhu a infraštruktúru. Aj preto sa pracuje na električkovej trati do Petržalky. Tá má byť čoskoro spustená, no aktuálne to vyzerá tak, že “typicky slovensky” sa to tak celkom nestihne.

Ako iinformoval portál Trend.sk, primátor Bratislavy Matúš Vallo sa obáva, že sa spustenie linky v plánovanom požadovanom čase nestihne.

„Tempo stavby nie je také, aké by som chcel, aby bolo,” skonštatoval Vallo s tým, že mesto podniká kroky k dohode s dodávateľom stavby. „Dnes sa stretávam s veľvyslancom Čínskej ľudovej republiky, ktorá je väčšinovým majiteľom dodávateľskej španielskej firmy, zajtra prilieta z Madridu CEO dodávateľa, aby sme prebrali tempo prác,” priblížil primátor.

„Električka sa deje, stavajú sa križovatky a viaceré objekty. Rýchlosť nám však nevyhovuje,” poznamenal Vallo. Ako dodal, mesto má mať dohodu so zhotoviteľom, že električka bude jazdiť do konca kalendárneho roka 2024, pričom kompletná stavba bude dokončená v roku 2025. „Oficiálne sa teda na termíne nič nemení, ale moja dôvera, že sa to podarí v stanovenom termíne, je nízka,” doplnil.

Podľa dostupných informácií hlavné mesto odovzdalo zhotoviteľovi stavbu v novembri 2021, odvtedy však došlo k nepredvídateľným udalostiam, ktoré stavbu spomalilo. Hlavným problémom bolo vypuknutie konfliktu na Ukrajine a s ním spojená kríza s cenami stavebných materiálov, okrem toho boli i komplikácie ohľadom životného prostredia a trebárs aj nález munície a vojenského krytu, pričom každá takáto udalosť sa vo výslednom čase premietne.

Zdroj: Trend.sk | Foto: YT/Michal Feik