V Európskej únii sa má od roku 2035 zakázať výroba nových vozidiel so spaľovacími motormi, zatiaľ čo podobné kroky majú učiniť aj v Japonsku, USA, Kanade alebo Indii, hoci je otázne, ako to naozaj celé dopadne.

Väčšina ľudí zastáva názor, že takéto “obštrukcie” robí len Brusel, čo avšak nie je pravda. Ešte väčším prekvapením je názov prvého štátu, ktorý dáva viac-menej s okamžitou platnosťou spaľovákom stopku.

Týmto štátom je 26. najväčší štát sveta a jeden z dvadsiatich deviatich, ktoré majú cez milión kilometrov štvorcových. Zároveň je africká Etiópia so 107 miliónmi obyvateľov na 13. mieste na svete.

Web Topspeed.sk odvolávajúci sa na zahraničné zdroje píše, že etiópsky minister dopravy a logistiky, oznámil prelomový krok: „Bolo prijaté rozhodnutie, že autá nemôžu vstúpiť do Etiópie, pokiaľ nie sú elektrické.“

Tie, ktoré v nej jazdia, budú čeliť oveľa prísnejším emisným kontrolám a okamžite po tom, ako neprejdú, budú vyradené. Je známe, že v afrických štátoch (Etiópiu nevynímajúc) je vozový park mimoriadne starý, veď veľká časť vozidiel má cez dvadsať rokov.

Etiópia mala v posledných rokoch investovať v prepočte miliardy eur do obnoviteľných zdrojov. Čo sa týka vozidiel, údajne je v krajine len niečo cez dva milióny osobných áut, teda podobne ako na Slovensku, kde je však sotva dvadsatina obyvateľov.

Vodiči, veľký pozor! Čoskoro sa zásadne zmenia niektoré predpisy!

Zdroj: Topspeed.sk | Foto: Depositphotos