Je tomu len zopár hodín, čo Slováci oslávili príchod roka 2022, ktorý, ako mnohí veria, bude obdobím pozitívnych zmien, lepšej situácie a ukončenia pandémie koronavírusu. Občanom sa 1. januára prihovorila aj prezidentka Slovenskej republiky, pričom ich v prejave vyzvala k zásadnej veci.

Zuzana Čaputová sa prostredníctvom RTVS prihovorila všetkým občanom, ktorým v roku 2022 popriala zdravie a spokojnosť. Následne sa zamerala na spolupatričnosť a ako tvrdí, práve tá je predpokladom zvládnutia akejkoľvek krízy. “Máme za sebou ťažký rok, ale aj rok, v ktorom sme sa v nových podmienkach už trochu naučili žiť a prispôsobiť sa zmenám. Rok v ktorom sme zažívali s niektorými ľuďmi odcudzenie a s niektorými sme, naopak, vytvorili nové zblíženia,” uviedla prezidentka v úvode svojej reči. Okrem iného sa zamerala na školopovinné deti a seniorov, avšak ako dodala, táto kríza môže byť príležitosťou, ako si vážiť obyčajné veci.

“Už dnes by som chcela vyzdvihnúť, ako mnohí z vás dokázali prekonať samých seba, vyrovnať sa s kritickými okolnosťami, ponúknuť mimoriadne nasadenie či dokonca obetovať svoje zdravie alebo životy pri záchrane iných. Chcela by som sa poďakovať všetkým, ktorí ste nestratili ľudskosť, ktorí ste prejavovali solidaritu a ktorí ste nestratili nádej, že má zmysel pokúsiť sa znovu zjednotiť naše Slovensko,” povedala Zuzana Čaputová a pokračovala slovami o atmosfére v spoločnosti.

“Čeliť najväčšej novodobej zdravotnej hrozbe môžeme iba ako ľudstvo, ako spoločenstvo – a to si vyžaduje príspevok každého z nás. Každý z nás je dôležitý. Vyžaduje si to zhodu v cieľoch i východiskách – akokoľvek sa v iných veciach môžeme názorovo rozchádzať, v tomto by sme mali byť zajedno. Všetci chceme byť zdraví, všetci chceme opäť žiť svoje bežné životy. Prosím, pokúsme sa nájsť zhodu v tejto kľúčovej veci,” žiada prezidentka s tým, aby sa nikto nedal vyprovokovať prejavmi nenávisti a ľudia sa riadili vlastným srdcom, svedomím a zachovali si ľudskú tvár.

“Na prahu nového roku 2022 zo srdca prajem všetkým vám, milí občania, aby sme nestratili vieru v ľudskosť a dobrosrdečnosť. Aby sme schopnosťou spolupracovať a spájať svoje sily naplnili nádej, ktorá sa pred nami v novom roku otvára,” zakončila svoj príhovor Zuzana Čaputová.

Pre horúce novinky SLEDUJTE náš Facebook! Nájdete ho >>>TU<<

Zdroj: prezident.sk, YT