Správny jedálniček je kľúčom k zdravému telu. Na tom sa zhodnú skutočne všetci. Iste viete, že sladkosti, alkohol či mastné jedlá rozhodne nie sú kamarátmi nášho tela, i keď, samozrejme, v obmedzenej miere nie sú žiadnym zásadným problém.

Avšak mnohí ľudia sú presvedčení, že nezdravé a nie úplne vhodné k štíhlej línii sú aj mnohé potraviny, ktoré v skutočnosti vôbec problémom nie sú. Tri také konkretizovala aj torontská dietologička Abbey Sharp.

„Diétny kult príliš dlho vykresľoval vaječné žĺtky ako cholesterolové bomby, ktoré upchajú cievy,“ hovorí Sharp. „Dnes ale vieme, že diétna forma cholesterolu v skutočnosti neovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi a práve preto nie sú žĺtky problémom, samozrejme, v bežnom množstve.“ Naopak, podľa jej slov vaječné žĺtky obsahujú dôležité živiny ako vitamín D a cholín, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu mozgu a nervovej sústavy.

Podobne vyvrátila teóriu o tom, aké škodlivé sú pre ľudské telo zemiaky. Tie podľa nej získali túto povesť, pretože obsahujú veľa sacharidov a priznáva, že nezdravými sa stávajú po osolení (hlavne nadmernom), pri smažení či polievaní maslom. „Zemiaky samé o sebe však nespôsobujú priberanie, a navyše, sú zdrojom draslíka vitamínu C a tiež B6“ tvrdí a dodáva, že škrob môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a prispieť k prevencii obezity, rakoviny hrubého čreva a cukrovky.

Do tretice sa potravinou, ktorej “povesť” sa snažila očistiť, plnotučné mliečne výrobky. Sharp označila plnotučné mliečne výrobky, ktoré obsahujú konjugovanú linolovú kyselinu za tie, ktore môžu dokonca zlepšiť citlivosť na inzulín a znížiť telesný tuk; butyrát, ktorý je prospešný pre zdravie čriev a gangliozidy, ktoré sú kľúčové pre vývoj mozgu. Taktiež dodáva, že aj v ich prípade ale treba pamätať na zásadu, že všetkého veľa škodí.

Zdroj: The New York Times | Foto: Depositphotos