Politickou udalosťou roka 2023 boli na Slovensku predčasné parlamentné voľby, ktoré napokon skončili relatívne jasným víťazstvom strany SMER-SD, ktorá podľa posledných prieskumov mala s Progresívnym Slovenskom prehrať. V roku 2024 budú pre zmeny udalosťou prezidentské voľby, ktoré by mohli mať vysokú volebnú účasť.

Tieto prezidentské voľby ale prinášajú so sebou aj jeden, vzhľadom k roku 2024, bizár.

Totižto v nich opäť nebude možné voliť zo zahraničia. Neumožňuje to totižto Ústava SR. Paradoxné, keďže pošta je známa už stáročia a elektronická pošta desaťročia.

Každý, kto bude chcieť v prvom či (prípadnom) druhom kole voliť svojho favorita, sa totižto bude musieť v daný deň objaviť vo volebnej miestnosti. Nie je povinnosť voliť vo svojom okrsku, no v tom prípade je potrebné mať vopred v zákonnej lehote vybavený Hlasovací preukaz.

Ako sa píše priamo na stránke ministerstva vnútra:Vo voľbách prezidenta je možné hlasovať výlučne vo volebnej miestnosti na území Slovenskej republiky. Občan Slovenskej republiky, ktorý dovŕšil najneskôr v deň volieb 18 rokov, môže hlasovať buď v obci svojho trvalého pobytu, alebo v ktorejkoľvek volebnej miestnosti, ak požiadal o hlasovací preukaz.

Občan SR, ktorý nemá trvalý pobyt na Slovensku môže hlasovať v ktorejkoľvek volebnej miestnosti, ak predloží platný cestovný doklad a vyhlásenie o tom, že má trvalý pobyt v zahraničí a teda nemá na Slovensku trvalý pobyt.

To je teda zásadný rozdiel medzi prezidentskými a parlamentnými voľbami. V parlamentných voĺbách pritom neustále stúpal záujem o hlasovanie zo zahraničia, veď mimo Slovenska žijú státisíce Slovákov, ktorým záleží na osude svojej rodnej krajiny. Napríklad v roku 2023 využilo v parlamentných voľbách túto možnosť takmer 60 tisíc voličov. Títo teda buď na prezidentské voľby budú musieť prísť na Slovensko alebo sa vzdať svojho práva voliť hlavu republiky.

JE TO OFICIÁLNE: Poznáme dátumy prezidentských volieb!

Prehľad prezidentských volieb na Slovensku: TOTO ste možno ani nevedeli!

Zdroj: minv.sk | Foto: IG/Zuzana:caputova