Peter Pellegrini v týchto dňoch spolu s Robertom Ficom a opozíciou vystupuje proti schváleniu obrannej dohody s USA. Zdá sa ale, že svoj názor nečakane zmenil na poslednú chvíľu. Dôvod, pre ktorý tak urobil, je však prinajmenšom zvláštny.

Obranná dohoda s USA je tŕňom v oku Roberta Fica, ktorému poslal Ivan Korčok ostrý odkaz. Jaroslav Naď pritom pred pár dňami zverejnil list exminsitra Gajdoša, ktorý už v roku 2017 písal list americkému veľvyslancovi. Už v tomto období sa totiž rodila dohoda s Američanmi, ktorá mala neskôr aj písomnú podobu. Pellegrini ju ešte v 2019 obhajoval so slovami, že k nám žiadne cudzie vojská neprídu a že Slovensku dohodou nehrozí riziko.

Takáto zmluva nemôže byť mandátom na prítomnosť ozbrojených síl na našom území a nikto nemôže Slovensku prikazovať akékoľvek projekty, pokiaľ si ich neželáme. Polku národa sme teraz vystrašili, že idú prísť americké vojská, no nejdú prísť,” uviedol Pellegrini v januári 2022, no následne prudko zmenil názor. Aktuálne sa pridal k Ficovmu presvedčeniu a od prezidentky požaduje preskúmanie dokumentu Ústavným súdom. Svoju zmenu postoja vysvetľuje tým, že aktuálny dokument má iné znenie ako ten, ktorý pripravovala Pellegriniho vláda. “To sa zmenilo, že je to úplne iný text,” tvrdí.

Portál Aktuality však potvrdil, že dokumenty sú takmer totožné a v zásadných otázkach, ktoré dnes opozícia kritizuje, bola dohoda s USA rovnaká už v v tom čase, keď s ňou Pellegrini súhlasil. Tieto slová potvrdil aj Andrej Danko, ktorý vtedy proti dohode vystupoval. “Tieto zmluvy sú v každom štáte robené podľa toho istého vzoru. Dohoda, ktorá je teraz na stole, je okrem pár rozdielov takmer identická so zmluvou z roku 2019,” uviedol šéf SNS. Strana Hlas na nové zistenia a otázky nereagovala.

Pre horúce novinky SLEDUJTE náš Facebook! Nájdete ho >>>TU<<

Zdroj: aktuality.sk │ Foto: FB/Peter Pellegrini, Andrej Danko – predseda SNS