Väčšine vodičov sa zrejme stalo, že ich buď priamo zastavil policajt a udelil im pokutu za rýchlosť či iný priestupok, poprípade im do schránky “pristála” obálka od nejakej obce, v ktorej je radar na meranie rýchlosti.

Človek má následne dve možnosti. Buď zaplatí alebo nezaplatí a odvolá sa. V druhom prípade ale hrozí, že v správnom konaní zaplatí aj niekoľkonásobnú čiastku. Preto ľudia zvyčajne rovno zaplatia.

Rovnako ako cca 6 tisíc motoristov vo švajčiarskej metropole. Na prelome októbra a novembra 2023 dostalo za vysokú rýchlosť v Berne ale viac ako 9 tisíc motoristov neoprávnene. Ako sme spomenuli, cca šesť tisíc, teda približne dve tretiny urobili jednoduchú vec – zaplatili. Avšak mnohí sa odvolali, čo nie je tak celkom bežné, pretože ľudia sú si zvyčajne vedomí svojej chyby a nechcú zbytočne naťahovať konanie a napokon zaplatiť ešte viac.

No práve početné odvolávanie sa malo výsledok aj pre tých, čo už zaplatili. Zistilo sa, že štyri radary v meste nemerali v spomínanom období správne. Aká veľká odchýlka v radaroch bola, nevedno. Táto informácia uvedená nebola. Isté však je, že úrad zodpovedný za vystavovanie pokút musí aktuálne všetkým poškodeným ich peniaze vrátiť.

Zdroj: Topspeed.sk | Foto: Pixabay