Železo patrí medzi základné prvky, ktoré by v našom organizme rozhodne nemali chýbať. Realita je však iná. Čoraz viac ľudí trpí jeho nedostatkom, ktorý môže v konečnom dôsledku spôsobovať vážne zdravotné ochorenia. Správnou a vyváženou stravou sa tomuto problému môžeme ľahko vyhnúť.

[sociallocker]

Prečo je železo v našom tele také dôležité?

V prvom rade sa podieľa na prenášaní kyslíka, ktorým zároveň zásobuje i svaly, je súčasťou tvorby červených krviniek, lieči chudokrvnosť, je nevyhnutný v tehotenstve pre vývin plodu a taktiež je aktivátorom dýchacích enzýmov.

Čo sa stane, keď jeho hladina klesne?

V tomto prípade sa zníži počet červených krviniek a hemoglobínu v tele, dochádza k anémii, teda chudokrvnosti, človek sa cíti viac unavený, slabý, trpí bolesťami hlavy, vypadávaním vlasov, lámaním nechtov,  búšením srdca a ľahšie sa nakazí rôznymi infekciami z dôvodu oslabenia imunity.

Zdroj železa aj vo forme zeleniny
Zdroj železa aj vo forme zeleniny

Nadbytok je nebezpečný!

Všetko má svoje hranice a ani nadbytok železa nie je pre zdravie prospešný. Ľahko sa môže zvýšiť riziko chronických ochorení ako je cukrovka, cirhóza, ateroskleróza, srdcové ochorenia, či dokonca rakovina hrubého čreva.

Aké potraviny sú zdrojom železa?

Skúste do vášho jedálnička pridať viac z nasledujúcich potravín, ktorým sa vaše telo určite poteší. Vysoký obsah nájdeme v rybách, hovädzom a jahňacom mäse, ale aj vo vnútornostiach (predovšetkým v pečeni). Ak mäso veľmi neobľubujete, železo získate aj zo sušených marhúľ, šťavy zo sliviek, orechov, semien slnečnice a tekvice, ľanu,  maku, kokosu, hrozienok, otrúb, pšeničných klíčkov, ovsených vločiek, taktiež je prítomný v strukovinách, listovej zelenine, špenáte, pažítke, petržlenovej vňati či vo vajci a nelúpanej ryži.

Foto: pixabay.com, fitcult.refresher.sk [/sociallocker]