V slovenských domácnostiach už rozvoniava vôňa koláčikov a kapor sa chystá na vyprážanie, no nemôžeme zabudnúť ani na arómu vianočnej kapustnice. Tá rozhodne nesmie chýbať na žiadnom štedrovečernom stole. Spôsob prípravy sa líši od každého regiónu, preto vám ponúkame jeden z overených postupov.

K Vianociam rozhodne patrí tradičná kapustnica, pričom každá rodina využíva svoje extra tajné prísady na zlepšenie sviatočnej polievky. Rozhodli sme sa preto ponúknuť vám jeden z receptov od starej mamy, ktorá rozhodne vedela očariť celú rodinu svojou vianočnou špecialitou.

Potrebujeme:

  • 1 000 g kvasená kapusta
  • 400 g bravčové údené mäso
  • 300 g zemiaky
  • 200 g klobása
  • 100 g cibuľa
  • 50 g sušené hríby
  • 50 g sušené slivky
  • 50 g bravčová masť
  • 5 g tcesnak

Koreniny: soľ, rasca, bobkový list, mletá sladká paprika, celé čierne korenie

Postup:

Sušené hríby aj slivky namočte do vody aspoň na 15 minút. Do hrnca vložte bravčovú masť a orestujte nakrájanú cibuľu. Následne pridajte trochu mletej sladkej papriky a vlejte pol litra vody do hrnca. Kvasenú kapustu nezabudnite premyť vodou, pokrájať ju na menšie kúsky a hoďte do hrnca. Vzápätí primiešajte bokový list, korenie i soľ. Následne pridajte scedené hríby a slivky, po chvíli zemiaky, mäso a klobásu, pričom odporúčame dať prednosť kvalitnejšej klobáse. Kapustnicu priveďte do varu a varte aspoň 60 až 90 minút. Keď sú zemiaky, mäso i kapusta takmer uvarené, pridajte smotanu a zahustite zátrepkou s trochou vody a múky. Stačí už iba, aby kapustnica ešte raz prevrela. Takže k sviatočnému jedlu už len dobrú chuť.

Pre horúce novinky SLEDUJTE náš Facebook! Nájdete ho >>>TU<<

Zdroj: HITky.sk  |  Foto: Pixabay, FB/Lidl Slovensko