Covid situácia na Slovensku sa naďalej zlepšuje a ministerstvo zdravotníctva na základe odporúčaní odborníkov postupne uvoľňuje opatrenia. Momentálne je hospitalizovaných 576 pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19 a táto klesajúca tendencia tvorí aj kľúčový rozmer pre štatistiky, z ktorých sa rozhoduje o slobode občanov.

Od pondelka 24. mája sa menia isté obmedzenia v závislosti od nového farebného rozdelenia mapy okresov, ktorú nájdete >>>TU<<<. Ministerstvo zdravotníctva sprístupnilo prehľad nových obmedzení a opatrení, ktoré platia jednotlivo pre všetky farebné stupne varovania a ostražitosti:

RÚŠKA A RESPIRÁTORY

  • V prvom a v druhom stupni ostražitosti (žlté a oranžové okresy) bude v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško. Ľudia okrem rúška môžu použiť aj šál alebo šatku. V ostatných okresoch je v interiéri povinný respirátor.

WELLNES (sauny, vírivky, kúpele, zábaly, akvaparky)

  • Bordové okresy (III. stupeň varovania):
    – zatvorené (okrem kúpeľov na základe návrhu lekára, ktorá je indikovaná zo zdravotných dôvodov)
  • Červené okresy (II. stupeň varovania):
    – zatvorené (okrem kúpeľov na základe návrhu lekára, ktorá je indikovaná zo zdravotných dôvodov)
  • Ružové okresy (I. stupeň varovania):
    – jedna osoba na 15 m , najviac však 10 zákazníkov.
  • Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
    – maximálne 30 % kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500
  • Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
    – maximálne 50 % kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500

Podmienka pre interiérové služby akvaparkov:
– očkovanie (14 dní po 2. dávke mRNA, 4 týždne po 1. dávke vektorovej v., 14 dní po 1. dávke ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19) alebo testovanie (najviac 72 hodinový PCR/LAMP test alebo najviac 24 hodinový AG test)

DIVADELNÉ, HUDOBNÉ, FILMOVÉ A INÉ umelecké prevádzky

  • Bordové okresy (III. stupeň varovania):
    – zatvorené
  • Červené okresy (II. Stupeň varovania):
    – iba sediace publikum – max. 50 % kapacity, ale najviac 200 ľudí v exteriéri a 150 v interiéri, konzumácia iba v exteriéri
  • Ružové okresy (I. stupeň varovania):
    – iba sediace publikum – max. 50 % kapacity, ale najviac 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri, konzumácia iba v exteriéri
  • Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
    – pre sedenie max. 50 % kapacity, ale najviac 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri, pre státie max. 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri,
    – konzumácia aj v interiéri – max. 4 osoby alebo osoby zo spoločnej domácnosti pri jednom stole.
  • Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
    – pre sedenie v interiéri max. 50 % kapacity, ale najviac 250 ľudí, pre sedenie v exteriéri max 75 % kapacity, ale najviac 500 ľudí, pre státie max. 100 osôb v interiéri a 250 v exteriéri konzumácia aj v interiéri – max 6 osôb alebo osoby zo spoločnej domácnosti (žlté okresy).
  • Zelené okresy (Monitoring)
    – v interiéri najviac 500 ľudí, v exteriéri najviac 1000 ľudí.

UMELÉ KÚPALISKÁ

  • Bordové okresy (III. stupeň varovania):
    – max. 6 zákazníkov
  • Červené okresy (II. stupeň varovania):
    – max. 10 zákazníkov
  • Ružové okresy (I. stupeň varovania):
    – max.10 zákazníkov
  • Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
    – max. 30 % kapacity
  • Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
    – 50 % kapacity

KABÍNKOVÉ LANOVKY

  • Bordové okresy (III. stupeň varovania):
    – Zakázané
  • Červené okresy (II. stupeň varovania):
    – kabínkové lanovky s kapacitou do 10 osôb obsadzovať iba členmi jednej domácnosti,
    – kabínkové lanovky s kapacitou nad 10 osôb obsadzovať maximálne do 25 % kapacity, alebo členmi jednej domácnosti.
  • Ružové okresy (I. stupeň varovania):
    – kabínkové lanovky s kapacitou do 10 osôb obsadzovať iba členmi jednej domácnosti,
    – kabínkové lanovky s kapacitou nad 10 osôb obsadzovať maximálne do 25 % kapacity, alebo členmi jednej domácnosti.
  • Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
    – kabínkové lanovky s kapacitou do 10 osôb obsadzovať iba členmi jednej domácnosti,
    – kabínkové lanovky s kapacitou nad 10 osôb obsadzovať maximálne do 50 % kapacity alebo členmi jednej domácnosti.
  • Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
    – kabínkové lanovky bez kapacitných obmedzení
  • Zelené okresy (Monitoring):
    – kabínkové lanovky bez kapacitných obmedzení

UBYTOVANIE V HOTELOCH ČI PENZIÓNOCH

  • Bordové okresy (III. stupeň varovania):
    – kapacita izieb max. 2 dospelé osoby alebo osoby, ktoré sú členmi jednej domácnosti.
  • Červené okresy (II. stupeň varovania):
    – kapacita izieb max. 2 dospelé osoby alebo osoby, ktoré sú členmi jednej domácnosti.
  • Ružové okresy (I. stupeň varovania):
    – kapacita izieb max. 2 dospelé osoby alebo osoby, ktoré sú členmi jednej domácnosti.
  • Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
    – kapacita izieb nie je obmedzená.
  • Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
    – kapacita izieb nie je obmedzená.
  • Zelené okresy (Monitoring):
    – kapacita izieb nie je obmedzená.

REŠTAURÁCIE A KAVIARNE

  • Bordové okresy (III. stupeň varovania):
    – pokrmy a nápoje nie je možné konzumovať v interiérových častiach prevádzky,
    – povolené letné terasy (2 metre medzi stolmi),
    – konzumácia jedla a nápojov len po sediačky
    povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.
  • Červené okresy (II. stupeň varovania):
    – pokrmy a nápoje nie je možné konzumovať v interiérových častiach prevádzky,
    – povolené letné terasy (2 metre medzi stolmi),
    – konzumácia jedla a nápojov len po sediačky,
    – povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.
  • Ružové okresy (I. stupeň varovania):
    – pokrmy a nápoje nie je možné konzumovať v interiérových častiach prevádzky,
    – povolené letné terasy (2 metre medzi stolmi),
    – konzumácia jedla a nápojov len po sediačky,
    – povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.
  • Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
    – povolené interiérové sedenie a konzumácia,
    – obsadenie jedného stolu najviac 4 osoby, alebo osoby z jednej domácnosti,
    – odstup 2 metre medzi stolmi,
    – povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.
  • Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
    – povolené interiérové sedenie a konzumácia,
    – obsadenie jedného stolu najviac 6 osôb, alebo osoby z jednej domácnosti,
    – odstup 2 metre medzi stolmi,
    – povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.
  • Zelené okresy (Monitoring)
    – počet zákazníkov v prevádzke a pri jednom stole nie je obmedzený,
    – povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

FITNESS CENTRÁ

  • Bordové okresy (III. stupeň varovania):
    – 10 zákazníkov alebo 1 zákazník na 25 m2.
  • Červené okresy (II. stupeň varovania):
    – 10 zákazníkov alebo 1 zákazník na 25 m2.
  • Ružové okresy (I. stupeň varovania):
    – 15 zákazníkov alebo 1 zákazník na 25 m2.
  • Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
    – 20 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.
  • Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
    – 30 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.
  • Zelené okresy (Monitoring):
    – 50 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.

GALÉRIE, MÚZEÁ, VÝSTAVY

  • Bordové okresy (III. stupeň varovania):
    – len individuálne prehliadky.
  • Červené okresy (II. stupeň varovania):
    – len individuálne prehliadky.
  • Ružové okresy (I. stupeň varovania):
    – hromadné prehliadky v skupinách najviac do 10 osôb.
  • Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
    – hromadné prehliadky v skupinách najviac do 15 osôb.
  • Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
    – hromadné prehliadky v skupinách najviac do 30 osôb.
  • Zelené okresy (Monitoring):
    – prehliadky bez kapacitných obmedzení.

Divadelné, hudobné, filmové a iné UMELECKÉ HROMADNÉ PODUJATIA

  • Bordové okresy (III. stupeň varovania):
    – zakázané.
  • Červené okresy (II. stupeň varovania):
    – prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
    – evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
    – maximálna kapacita 50% zákazníkov a maximálne 200 zákazníkov v exteriéri alebo 150 zákazníkov v interiéri,
    – minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi, resp. osobami z rôznych domácností,
    – zakázané státie obecenstva,
    – neorganizovať pre školopovinné deti, okrem ustálených skupín do 10 osôb mimo školských a predškolských zariadení.
  • Ružové okresy (I. stupeň varovania):
    – prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
    – evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
    – maximálna kapacita 50 % zákazníkov, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri,
    – minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi, resp. osobami z rôznych domácností,
    – zakázané státie obecenstva,
    – neorganizovať pre školopovinné deti, okrem ustálených skupín do 25 osôb v interiéri a 50 osôb v exteriéri mimo školských a predškolských zariadení.
  • Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
    – prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
    – evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
    – maximálna kapacita 50 % sediacich zákazníkov, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri,
    – minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi,
    – státie zákazníkov- maximálna kapacita do 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri,
    – konzumácia jedla v kinosálach je zakázaná,
    – konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch – max 4 osoby pri stole, rozostupy medzi stolmi 2 m.
  • Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
    – prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
    – evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
    – maximálna kapacita 50 % sediacich zákazníkov v interiéri alebo 75% sediacich zákazníkov,
    – v exteriéri, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri,
    – minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi,
    – státie zákazníkov, maximálna kapacita do 100 osôb v interiéri alebo 250 osôb v exteriéri,
    – konzumácia jedla v kinosálach je zakázaná,
    – konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch – max 6 osôb pri stole, rozostupy 2 m.
  • Zelené okresy (Monitoring):
    – prekrytie úst a nosa,
    – maximálna kapacita do počtu 1000 účastníkov v exteriéri alebo 500 účastníkov v interiéri.

SVADOBNÉ HOSTINY, kary, oslavy, večierky a podobné podujatia v prevádzkach spoločného stravovania

  • Bordové okresy (III. stupeň varovania):
    – zakázané
  • Červené okresy (II. stupeň varovania):
    – zakázané
  • Ružové okresy (I. stupeň varovania):
    – v 1. stupni varovania (ružová): interiér do 25 osôb, exteriér do 50 osôb
    (! nemôžu sa uskutočniť v interiéri reštaurácií, keďže tie sú v ružových okresoch zatvorené)
  • Oranžové okresy (II. stupeň ostražitosti):
    – interiér do 50 osôb, exteriér do 100 osôb.
  • Žlté okresy (I. stupeň ostražitosti):
    – interiér do 100 osôb, exteriér do 250 osôb
  • Zelené okresy (Monitoring):
    – státie: do 50 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1 000 osôb o sedenie: do 75 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1 000 osôb

Podmienka:
Pri vstupe na podujatie je potrebné mať negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo Ag testu nie starší ako 24 hodín, respektíve doklad o prekonaní ochorenia (pred nie viac ako 180 dňami v okamihu vstupu) alebo očkovaní (14 dní po 2. dávke mRNA vakcíny, 4 týždne po 1. dávke vektorovej vakcíny, 14 dní po 1. dávke vakcíny ktoréhokoľvek typu, ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19.

Pre horúce novinky SLEDUJTE náš Facebook! Nájdete ho >>>TU<<<

Zdroj: MZSR | Foto: YT/HNtelevízia