Práve dnes (29. decembra) sa Slovensko navždy lúči s profesorom Vladimírom Krčmérym, ktorý odišiel na večný odpočinok 20. decembra. Uznávaný lekár, epidemiológ a infektológ bol jednou z najvýraznejších osobností počas pandémie, pričom posledná rozlúčka prebehla v Kostole svätého Vincenta de Paul v Bratislave.

Vladimír Krčméry skonal vo veku 62 rokov v dôsledku infarktu myokardu. Odborník, ktorý mal za sebou množstvo zahraničných humanitárnych misií, bol veľkým vzorom aj pre lekárku Moniku Paločkovú. Tá si získala pozornosť verejnosti pôsobením medzi najchudobnejšími ľuďmi v Afrike, kde pomáhala ako doktorka.

Kým ešte v auguste označila na sociálnej sieti Prof. Krčméryho za svoj profesionálny a ľudský vzor po úspešnom ukončení štúdia, po úmrtí mu venovala srdcervúce vyznanie. “Môj profesionálny a ľudský vzor. Môj kompas, moja inšpirácia, môj hnací motor, moje útočisko, môj učiteľ, priateľ, otec. Je to životná pocta, byť po boku velikánovi modernej doby, učiť sa od neho, ako skutočne žiť. Je to pocta a zodpovednosť, ktorú do nás vložil, aby sme v Jeho diele pokračovali ďalej. Je to požehnanie pre Slovensko a celý svet, že nám bol zoslaný ,,apoštol v praxi”,” začína lekárka, ktorá voči svojmu idolu nešetrí rešpektom a uznaním.

“Obdiv je slabé slovo pre dielo, ktoré na svete vytvoril. Život zasvätil iným na úkor seba, núdznym. Nikdy neodmietol pomoc, vždy v nás veril. On sám bol nádej. Bol jedinečnou kombináciou medicínskej kapacity a pokorného Človeka. S každým človekom sa rozprával, ako so samotným Ježišom. Obrovský, no bohabojný. Každé jedno Jeho slovo malo zmysel. Apoštol na zemi,” pokračovala Monika pár hodín po jeho úmrtí.

“Zachránil tisíce ľudských životov. Zachraňoval nie len telá, ale duše ľudí. Pacient nebola diagnóza, pacient bol človek. Miloval ,,tých najmenších”. Lebo: ,Čokoľvek ste urobili jednému z týchto najmenších, mne ste to urobili.’ (Mt 25,45) Večný život dostáva nový rozmer. Od dnes sa teším, ako sa hore stretneme a budeme sa objímať, ako vždy, s mojím ,hrochom nílskym’, cteným a milovaným profesorom Krčmérym,” zakončila úprimne Monika.

Pre horúce novinky SLEDUJTE náš Facebook! Nájdete ho >>>TU<<<

Zdroj | Foto: FB/Monika Paločková, Prof. MUDr. Vladimír Krčméry, DrSc., Dr.h.c