Delta variant koronavírusu sa už udomácňuje aj na Slovensku. Vyplýva to z najnovších dostupných dát, pričom čísla začínajú zvyšovať aj dovolenkujúci v obľúbených prímorských destináciách. Ide pritom najmä o nezaočkovaných dovolenkárov, kým tí zaočkovaní tvoria menšiu časť pozitívnych prípadov.

Delta začína na Slovensku naberať na sile a začína sa šíriť v komunitách bez možnosti dohľadania pôvodcu nákazy. Čísla pozitívnych sa rozširujú aj vďaka dovolenkárom, pričom v júli prišlo podľa informácií portálu TVnoviny z cudzích krajín 360 nakazených prípadov.

Z analýzy, ktorú vypracovala Mária Avdičová, je najviac prípadov Slovákov, ktorí pricestovali zo Španielska (78, z toho 20 delta), no aj z Chorvátska, Veľkej Británie či Cyprusu. Vekovo patria k najčastejšie nakazeným ľudia medzi 15. a 34. rokom.

Tretina nakazených pritom zvládla vírus bez príznakov, viac ako 57 % zažilo ľahký priebeh, kým 10 % febrilné problémy. Väčšina nakazených je pritom nezaočkovaná, kým očkovaných bolo len 95 z 1 241 prípadov. Od začiatku roka sa nakazili len 2 % zo zaočkovanej populácie.

Pre horúce novinky SLEDUJTE náš Facebook! Nájdete ho >>>TU<<<

Zdroj: tvnoviny.sk  │ Foto: YT/Doctor Mike Hansen