Igor Matovič v spolupráci s ministrom zdravotníctva sa napriek tomu, že návrh na nákup ruskej vakcíny Sputnik na vláde neprešiel, rozhodli konať na vlastnú päsť. Slovensko o nákupe séra informovali iba v pondelok (1. marca) podvečer na letisku v Košiciach.

Igor Matovič s Marekom Krajčím nakúpili 2 milióny ruskej vakcíny, a to napriek rozhodnutiu vetovania návrhu Veroniky Remišovej na vládnom zasadaní. Potrebnosť Sputnika na území SR obhajoval premiér aj minister zdravotníctva na rôznych tlačových konferenciách, sociálnej sieti aj v televíznych reláciách. Lietadlo s prvými dávkami pristálo na košickom letisku v pondelok popoludní s tým, že ďalej poputuje do obce Šarišské Michaľany.

Výrobca Sputnika V udáva jednotnú cenu pre všetky krajiny mimo Ruskej federácie, pričom suma značí približne 17 € na osobu, čo je položka nižšia ako za vakcíny od Pfizer alebo AstraZeneca. Igor Matovič si zatiaľ nie je istý tým, či si vakcínu nechá vpichnúť aj on sám: “Poviem, že som úplne otvorený ktorejkoľvek vakcíne, ktorá sa bude na Slovensku využívať, nemám najmenší problém sa zaočkovať aj Sputnikom. Ešte som sa nerozhodol,” reaguje premiér.

O zazmluvnení ruskej vakcíny verejnosť informovaná dopredu nebola: “No preto, aby sa to nepokazilo. Niekedy, keď vidíte, že je príliš veľa ľudí, ktorí by urobili všetko proti tomu, aby sa to podarilo, tak radšej ste chvíľku ticho a držíte bobríka mlčanlivosti,” vysvetľuje Igor Matovič.

Pre horúce novinky SLEDUJTE náš Facebook! Nájdete ho >>>TU<<<

Zdroj: FB/ OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti | Video: streamable.com| Foto: YT/SME