Udalosti Pridávate si do kávy instantnú smotanu? Po prečítaní TOHTO to možno už...

Pridávate si do kávy instantnú smotanu? Po prečítaní TOHTO to možno už robiť nebudete!

Odborníci testovali instantné mlieka a smotanu, ktorú si mnohí z nás prilievajú pravidelne do kávy. Ľudia si však myslia, že tieto prídavky neobsahujú žiadny cukor, no zistenia budú pre nich viac než prekvapivé. 

 

Spotrebitelia budú z týchto výsledkov šokovaní, no sušená smotana, ktorú mnohí z nás používajú do kávy nie je tým, za čo sa vydáva. Spotrebiteľský magazín dTest porovnal 16 výrobkov rôznych značiek, pričom došiel k záveru, že smotana do kávy si toto pomenovanie ani len nezaslúži.

Dôvodom je množstvo pridaného tuku a cukru, ktorý sa v týchto, na prvý pohľad neškodných výrobkoch nachádzajú. Spomínaný dTest sa zameral na informácie z obalov a sledoval, či toto zloženie zodpovedá skutočnému výrobku. Šok prišiel hneď na začiatku, keď sa zistilo, že základ týchto smotán do kávy tvorí glukózový sirup a rastlinný tuk. S mliekom majú podľa odborníkov spoločnú len farbu a prítomnosť mliečnej bielkoviny. To je ale asi tak všetko čo ich spája. Súčasťou sú aj nepopulárne éčka, ktoré zabezpečujú rozpustnosť, textúru, chuť a v neposlednom rade to, aby výrobok nezhrudkovateľ. Všetky výrobky, ktoré sa hodnoteniu podrobili obsahovali 10, niektoré až 40 percent tuku.

Negatívne hodnotenie si vyslúžili najmä Samantha Lux, Mokate Carmen pena, Samantha Standard, Amylon Coffee Creamer a Lidl/Monte Santos Creamore. U týchto výrobcov sa zistilo, že smotanu čiastočne stužujú v dôsledku čoho v nej vznikajú škodlivé transmastné kyseliny.

Najzarážajúcejším zistením je však to, že väčšina týchto prídavkov do kávy obsahuje viac ako polovicu zo svojej hmotnosti cukor. Na pozore by sa mali mať hlavne cukrovkári, pretože tieto smotany do kávy im môžu uškodiť. Odborníci pritom tvrdia, že cukor v týchto výrobkoch vôbec nie je cítiť, no na obale spomenutý je. Rozdiely medzi týmito produktami sú obrovské, totálnym prepadákom je Albert Quality, ktorý uvádza až 81 gramov cukru v 100 gramoch zmesi. Na druhom mieste v množstve cukru sa umiestnil výrobok značky Samantha Lux a Samantha Standard, v ktorých je až 69 percent cukru z celej zmesi. Zákazníci by si na smotanu do kávy, sušené mlieko a podobné produkty mali dať pozor a čítať by mali najmä ich zloženie.

Zdroj: idnes.cz | Foto: pixabay/freepik