Situácia na rusko-ukrajinských hraniciach je extrémne napätá a denne sú do sveta chŕlené informácie o každom kroku čelných predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, USA, no aj ďalších krajín. V zásade sa totižto tento konflikt týka celej Eúropy i sveta.

Podľa informácií denníka The Guardian vyzval francúzsky prezident Emmanuel Macron čelných predstaviteľov USA a Ruska, teda duo Joe Biden – Vladimír Putin, aby sa stretli na summite, ktorý by mohol byť významným míľnikom pri dosiahnutí mierového riešenia “Ukrajinskej krízy”.

Samozrejme, už teraz sa špekuluje o tom, kto by sa stal v prípade toho či oného výsledku pomysleným víťazom. Dokonca i samotný summit by mohol byť už určitým víťazstvom niektorej zo strán. Každopádne, obe strany majú byť summitu údajne naklonené, hoci kancelária amerického prezidenta dodáva, že len v prípade, ak dovtedy nedôjde k napadnutiu Ukrajiny či prekročeniu jej hraníc.

Všetko ale závisí aj od výsledku rokovaní medzi americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom a ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Európe, ktoré sa uskutoční behom tohoto týždňa.

Zdroj: TheGuardian.com | Foto: Instagram/Emmanuelmacron, Instagram/Potus