Zuzana Čaputová prijala pozvanie do relácie O 5 minút 12, kde v RTVS prehovorila o dôležitých aktuálnych témach. Reč bola aj o tom, či je paragraf 363, využívaný generálnym prokurátorom, nadužívaný. Zároveň sa vyjadrila i k téme nenávisti na Slovensku.

Prezidentka SR prehovorila v RTVS aj o aktuálnej téme nenávisti, ktorá sa dostala do popredia na školách, na ulici či pred podnikom LGBTI+ komunity. Zuzana Čaputová je presvedčená, že nenávistné slová preberajú ľudia často aj z úst politikov, ktorí ich k takému správaniu môžu nepriamo nabádať.

Samotná hlava krajiny odhalila, že ona i jej blízki čelia momentálne vyhrážaniu sa zabitím. “Apelujem na vysokú mieru zodpovednosti politikov, aby sme vážili slová,” vyzýva a zdôrazňuje, aby spoločnosť chránila ľudí, ktorí sú aj verbálne atakovaní. “To, čo je na tom nebezpečné je, že ľudia, ktorí sa mi vyhrážajú zabitím, a kde sú trestné stíhania, pretože sú takí ľudia, ktorí mi píšu vyhrážky zabitím, používajú slovník týchto politikov,” ozrejmuje.

Čaputová tiež podotkla, že konkrétne politické mená využívajú podnecovanie nenávisti len na získanie politických bodov. Kvôli vyhrážaniu už podala trestné oznámenia a zvažuje taktiež ďalšie právne kroky: “Páni, ktorí to šíria vedome, klamú,” poznamenala. V auguste jej pritom dal za pravdu Krajský súd v Bratislave, ktorý potvrdil, že Ľuboš Blaha zasahoval do práv prezidentky a bolo mu nariadené zdržať sa verbálnych útokov aj šírenia nepravdivých informácií.

Pre horúce novinky SLEDUJTE náš Facebook! Nájdete ho >>>TU<<<

Zdroj: RTVS/O 5 minút 12 │ Foto: RTVS