Pripravte si tento lahodný, mrkvový koláč. Zaručene získate pochvalu od všetkých členov rodiny a recept už nepustíte z ruky!
Mrkvové torty či koláče, sa momentálne tešia veľkej obľube. Mrkva má skvelé detoxikačné účinky, upravuje činnosť pečene a je výborným zdrojom provitamínu A. Ešte váhate?
Budete potrebovať
- 175g trstinový cukor
- 175 ml olej
- 3 vajíčka
- 140g nastrúhanej mrkvy
- 100g hrozienok
- nastrúhaná pomarančová kôra
- 175g múky (môžete použiť akúkoľvek, od špaldovej až po mandľovú)
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1/2 čajová lyžička strúhaného muškátového oriešku (najlepšie čerstvý)
- + podľa vlastnej chuti a preferencie môžete použiť nasekané oriešky
Poleva
- 175g práškový cukor
- 1,5 – 2 polievkové lyžice pomarančového džúsu
Ako na to?
Jednoducho! Predhrejeme si rúru na 160-180°C. Formu, v ktorej budeme koláč piecť, vystelieme papierom na pečenie. Cukor zmiešame s olejom, pridáme rozšľahané vajíčka. Zľahka vmiešame nastrúhanú mrkvu, hrozienka a pomarančovú kôru.
V druhej miske si zmiešame sypké suroviny: múku, kypriaci prášok, škoricu a nastrúhaný muškátový oriešok. Sypkú zmes preosejeme do prvej, tekutej zmesi a zmiešame. Vylejeme do formy a pečieme 40-45 minút. Po upečení necháme koláč vychladnúť a polejeme ho polevou, ktorú si vytvoríme zmiešaním práškového cukru s pomarančovým džúsom. Polevu použiť môžete, ale nemusíte. Koláč je výborný aj s domácim džemom.
TIP – Koláč môžete po vychladnutí zamraziť a už vás žiadna návšteva neprekvapí nepripravených. Navyše, po rozmrazení bude chutiť rovnako perfektne!
Zdroj: aktuality.sk, bbcgoodfood.com Foto: pixabay.com, flickr.com