Pripravte si tento lahodný, mrkvový koláč. Zaručene získate pochvalu od všetkých členov rodiny a recept už nepustíte z ruky!
[sociallocker] Mrkvové torty či koláče, sa momentálne tešia veľkej obľube. Mrkva má skvelé detoxikačné účinky, upravuje činnosť pečene a je výborným zdrojom provitamínu A. Ešte váhate?
Budete potrebovať
175g trstinový cukor
175 ml olej
3 vajíčka
140g nastrúhanej mrkvy
100g hrozienok
nastrúhaná pomarančová kôra
175g múky (môžete použiť akúkoľvek, od špaldovej až po mandľovú)
1 čajová lyžička kypriaceho prášku
1 čajová lyžička mletej škorice
1/2 čajová lyžička strúhaného muškátového oriešku (najlepšie čerstvý)
+ podľa vlastnej chuti a preferencie môžete použiť nasekané oriešky
Poleva
175g práškový cukor
1,5 – 2 polievkové lyžice pomarančového džúsu
Ako na to?
Jednoducho! Predhrejeme si rúru na 160-180°C. Formu, v ktorej budeme koláč piecť, vystelieme papierom na pečenie. Cukor zmiešame s olejom, pridáme rozšľahané vajíčka. Zľahka vmiešame nastrúhanú mrkvu, hrozienka a pomarančovú kôru.
V druhej miske si zmiešame sypké suroviny: múku, kypriaci prášok, škoricu a nastrúhaný muškátový oriešok. Sypkú zmes preosejeme do prvej, tekutej zmesi a zmiešame. Vylejeme do formy a pečieme 40-45 minút. Po upečení necháme koláč vychladnúť a polejeme ho polevou, ktorú si vytvoríme zmiešaním práškového cukru s pomarančovým džúsom. Polevu použiť môžete, ale nemusíte. Koláč je výborný aj s domácim džemom.
TIP – Koláč môžete po vychladnutí zamraziť a už vás žiadna návšteva neprekvapí nepripravených. Navyše, po rozmrazení bude chutiť rovnako perfektne!

Zdroj: aktuality.sk, bbcgoodfood.com Foto: pixabay.com, flickr.com [/sociallocker]